Rekisteröinti Venäjällä on yksi eniten epäilyksiä aiheuttava seikka niiden ulkomaalaisten kesken, jotka vierailevat maassa. Erityisesti niiden, jotka aikovat majoittua asuntoihin tai yksityisiin koteihin. Tässä artikkelissa pyrin selventämään kaikkein yleisimmät epäilykset, jotka heräävät silloin, kun rekisteröinti on ajankohtaista.
SISÄLLYSLUETTELO
1. Mitä rekisteröinti on?
Rekisteröinti on käytännössä prosesi, jolla Venäjän viranomaisille ilmoitetaan tulostasi Venäjälle, paikasta, josta sinut löytää tarvittaessa.
Sitä pidetään yleisesti Neuvostoliiton aikakauden käytäntönä, kun viranomaiset valvoivat ihmisten muuttoliikkeitä ja näin heidän liikkeitään maassa pystyttiin rajoittamaan.
Hyvä puoli on, että vuodesta 2011 lähtien, ulkomaalaisten Venäjän vierailijoiden rekisteröintiprosessia on yksinkertaistettu, joka tekee siitä helpompaa kuin ennen.
Huono puoli taas on, yksinkertaistamisesta huolimatta, se, että lainsäädäntö on edelleen epäselvää joissain asioissa. Tämän vuoksi eri organisaatiot voivat tulkita sitä eri tavoin.
Tässä artikkelissa pyrin selventämään, miten rekisteröintikäytäntö Venäjällä tällä hetkellä toimii. Se on välttämätöntä kaikille Venäjällä vieraileville ulkomaalaisille, vaikkakin rekisteröintivelvollisuus on aina matkanjärjestäjällä.
2. Milloi ei ole välttämätöntä rekisteröityä?
Mikäli viivyt Venäjällä vähemmän kuin 7 työpäivää, sinun ei tarvitse rekisteröityä. Jos esimerkiksi saavut Venäjälle lauantaina, elokuun 1. päivänä ja lähdet maanantaina, elokuun 10. päivänä, sinun ei tarvitse rekisteröityä, sillä vierailusi tulee olemaan 6 työpäivää.Viikonloppuja (lauantait ja sunnuntait) tai pyhäpäiviä ei lasketa työpäiviksi.
Asiakirjat, jotka oikeuttavat saapumisesi ja joiden mukaan lasket 7 työpäivää, ovat ne matkustusliput, joita käytät saapuessasi Venäjälle. Oli ne sitten lentokoneen, junan tai bussin.
Säännöt World Cup 2018 aikaan
Toukokuussa 2017, uusi säädös julkaistiin. Ulkomaalaisten tulee rekisteröityä vierailunsa ensimmäisenä päivänä toukokuun 25. 2018 ja heinäkuun 25. 2018 välisenä aikana niissä kaupungeissa, jotka toimivat isäntäpaikkana World Cupissa: Volgograd, Yekaterinburg, Kazan, Kaliningrad, Moscow, Nizhny Novgorod, Rostov-on-Don, Samara, St. Petersburg, Saransk ja Sochi.
3. Milloin rekisteröintiä vaaditaan?
Mikäli tulet olemaan Venäjällä yli 7 työpäivän ajan. Jos ylität rajan maanantaina, sinun täytyy rekisteröityä mikäli maassaolosi jatkuu yli seuraavan viikon tiistain.
Mikäli matkustat yhdestä kaupungista toiseen, sinun täytyy rekisteröityä uusi kaupunki, mikäli tulet olemaan siellä yli 7 työpäivää. Tässä tapauksessa sinut “de-rekisteröidään” kaupungista ja rekisteröidään uuteen saapumiskaupunkiin. Mikäli viivyt 5 työpäivää yhdessä kaupungissa ja toiset 5 työpäivää toisessa kaupungissa, riittää, että rekisteröidyt ensimmäisessä kaupungissa, koska kokonaisviipymisaika tulee olemaan pidempi kuin 7 työpäivää. Sinun ei ole välttämätöntä rekisteröityä toisessa kaupungissa, sillä vierailusi siinä kaupungissa tulee olemaan alle 7 päivää.
Jos saavut Venäjälle useita kertoja (tupla- tai monen kerran viisumilla), sinun täytyy rekisteröityä joka kerta, kun saavut uudelleen, mikäli vierailusi on yli 7 työpäivää.
4. Kenen täytyy rekisteröityä?
Rekisteröitymisen tulee hoitaa isäntä:
- Hotelli. Jos majoitut hotelliin, hotellin johto on vastuussa rekisteröitymisestäsi sisäänkirjautumisen yhteydessä.
- Asunto. Asunnon isännän tulee tehdä rekisteröinti. Oli se sitten yksityishenkilö tai yritys, joka hoitaa asunnon.
- Yksityiset kodit. Jos majoitut yksityiseen ystävän tai sukulaisen kotiin, ystäväsi tai perheen täytyy tehdä rekisteröinti heidän kotiosoitteeseensa.
Rekisteröinti on aina isännän vastuulla, jonka tulee olla Venäjän kansalainen tai ulkomaalainen, jolla on vakituinen asuinpaikka Venäjällä.
Rekisteröinti tulee tehdä alle 7 työpäivän sisällä ulkomaalaisen saapumisesta päämäärään.
Ulkomaalainen ei voi rekisteröityä itse, sillä se on Venäjän isäntäosapuolen vastuulla. Ulkomaalaisen ei tarvitse missään tapauksessa olla paikalla rekisteröitymisen aikana.
5. Missä minun tulee rekisteröityä?
Rekisteröinti voidaan suorittaa:
- Suoraan Venäjän federaation sisäasiainministeriön (GUVM, akronyymi venäjäksi) maahanmuuttoasioiden pääosaston alueellisissa toimistoissa. Tämä instituutio tunnettiin ennen nimellä Federaation Maahanmuuttopalvelu (FMS), mutta se lakkautettiin huhtikuussa 2016.
- Missä tahansa Venäjän postitoimistossa (he laskuttavat pienen palkkion, 216 ruplaa).
6. Rekisteröintikäytäntö Venäjällä
Jos majoitut hotelliin, hotellin johto rekisteröi sinut ilmaiseksi. On kuitenkin mahdollista, että jotkin hostellit tai pienemmät hotellit perivät sinulta pienen summan (joka voi vaihdella 200 ja 1000 ruplan välillä). Ei ole väliä, jos merkitsit kutsukirjeeseen eri hotellin ja päädyitkin toiseen hotelliin, sillä jokaisella hotellilla on velvollisuus tehdä rekisteröinti.
Hotelli pyytää sinulta seuraavia tietoja rekisteröintiä varten:
- Passi, jonka jokaisesta sivusta he ottavat valokopion (sisältäen sivun, jossa on kuvasi ja henkilökohtaiset tietosi sekä sivu, jossa on viisumisi leimattuna).
- Maahanmuuttokorttisi, josta hotelli ottaa valokopion.
Näillä asiakirjoilla hotelli täyttää erityisen ulkomaalaisten saapumisilmoituslomakkeen.
Hotellin johto on myös vastuussa rekisteröintiprosessista täyttämällä kaavakkeen ja esittämällä sen ja muut asiakirjat Venäjän maahanmuuttoviranomaisille. Sinut rekisteröidään 1-2 työpäivässä.
Kaavakkeen pääkohta on se, joka lähetetään viranomaisille, kun taas alaosa (katkoviivan alapuolella), tai kopio siitä, on se, jonka hotelli voi antaa sinulle todisteeksi ja johon on merkattu osoite sekä rekisteröinnin viimeinen ajankohta. Kun lähdet, hotelli ilmoittaa siitä viranomaisille.
Jos majoitut yksityiseen asuntoon (esim. Airbnb-asunto), isäntä on velvollinen tekemään rekisteröintisi; sinulta todennäköisesti laskutetaan tästä toimenpiteestä (500 – 2000 ruplaa) ja he voivat jopa kieltäytyä suorittamasta toimenpidettä (vaikka heillä onkin laillinen velvollisuus tehdä se).
Ennen majoittumisesi maksamista, kysy isännältäsi, tekevätkö he rekisteröintiä ja myös sinulta laskutettavata hinnasta. Mikäli he eivät tarjoa rekisteröintipalvelua tai perivät sinulta suuren summan, etsi toinen asunto, joka tarjoaa palvelua tai tarjoaa paremman hinnan.
Jos olet jo maksanut majoituksesta, mutta isäntä ei halua rekisteröidä sinua saapumisesi yhteydessä, voit ottaa yhteyttä toimistoon, joka myönsi sinulle kutsukirjeesi. Selität heille tilanteen ja pyydät, jos he voisivat tarjota sinulle rekisteröintipalvelun kaupungissa, jossa viivyt. Tässä tapauksessa toimisto perii sinulta maksun rekisteröitymisestä toimiston osoitteeseen tai johonkin muuhun osoitteeseen.
Mikäli kutsukirjeen myöntämä toimisto ei tarjoa rekisteröintipalvelua, sinun täytyy etsiä jokin toinen useista toimistoista, joka voisi tarjota tämän palvelun. Toimiston tulee olla siinä kaupungissa, jossa viivyt, silläl sinun täytyy käydä heidän toimistollaan ja esittää passisi ja maahanmuuttokorttisi, jotta he voivat hoitaa toimenpiteen.
Jos majoitut ystävän tai sukulaisen luokse, he voivat rekisteröidä sinut missä tahansa postitoimistossa. Sinulla on kuitenkin vielä vaihtoehto palkata jokin toimisto kaupungissa, joka voisi rekisteröidä sinut.
7. Viimeiset näkökohdat
- Rekisteröintikäytäntö on sama sekä turistiviisumin että business-viisumin kanssa. Ainut ero on, että business-viisumin kanssa voit rekisteröityä enintään 3 kuukaudeksi.
- Jos kuljet Trans-Siperian reitin junalla ja nukut siinä, tässä tapauksessa junalippu käy rekisteröitymiseen (sinun tulee aina pitää lippu ulottuvillasi).
- Venäjän poliisilla ei ole valtuuksia pyytää todistusta rekisteröimisetä kaduilla. Se osapuoli, joka kutsui henkilön, on vastuussa mistä tahansa tapahtuvasta rikkomuksesta. Jos sinulta pyydetään tätä kadulla (joka on erittäin harvinaista), on parasta soittaa välittömästi konsulaattiin.
- Rekisteröintitodistus ei ole välttämätön maasta poistuttaessa, vaikkakin maahanmuuttokortti vaaditaan.