Pietarin Eremitaaši on yksi maailman suurimmista museoista. Reissun suunnittelemisessa kannattaa ottaa huomioon muutamia käytännön asioita, kuten hyvän matkareitin suunnittelu, riippuen, paljonko aikaa on käytettävissä.
SISÄLLYSLUETTELO
1. Esittely
Jos matkustat Pietariin, vaikkapa vain päiväksi, Eremitaaši-museo on välttämätön. Se on yksi maailman suurimmista taidegallerioista ja antiikkimuseoista, joka haastaa museot, kuten Pariisin Louvren tai Madridin El Pradon. Se on myös muutakin kuin vain museo. Se on myös palatsimuseo ja siellä on tsaarien aikaisia huoneita sekä ilmiömäisiä alueita.
Eremitaaši käsittää usean rakennuksen Neva-joen laitamilla. Tärkein niistä on Talvipalatsi, joka on toiminut muinaisten Tsaarien virallisena asuinpaikkana. Museon kokoelma on muodostunut tsaarien useiden vuosisatojen aikana keräillyistä yksityiskokoelmista.
Museo esittelee yli 3 miljoonaa taideteosta: maalausta, patsasta, arkeologisia esineitä, numismaattisia esineitä jne. Sanotaan, että kaikkien huoneiden läpikävely vastaa n. 24 kilometriä. Tämä tarkoittaa, että täytyisi asua kaupungissa tunteakseen museon perinpohjin.
Joka tapauksessa 1 päivän tai muutaman tunninkin vierailu antaa jo kaiken käsittävän kuvan museosta ja siinä ajassa ehdit näkemään sen päähuoneet sekä kuuluisimmat taideteokset.
Tässä artikkelissa keskityn pääelementteihin, jotka kannattaa ottaa huomioon suunnitellessa vierailua, sekä miten reitti museon läpi kannattaa suunnitella sen mukaan, paljonko aikaa sinulla on käytettävissä.
2. Milloin käydä Eremitaašissa
Mikä tahansa vuodenaika sopii Eremitaašin vierailuun. Suurin ihmistulva sijoittuu kesäaikaan, kun venäläiset turistit ja ulkomaalaiset yhdistyvät. Monet heistä ovat tulleet satamaan pysähtyneillä risteilyaluksilla.
Jos haluat vierailun kestävän maksimaalisen ajan, suosittelen käymistä keskiviikkona tai perjantaina, sillä niinä päivinä museolla on pisimmät aukioloajat (10.30 – 21.00).
Muina päivinä (tiistai, torstai, lauantai ja sunnuntai) aukioloajat ovat lyhyempiä (10.30 – 18.00). Museo on suljettu maanantaisin (sekä tammikuun 1. ja toukokuun 9. jotka ovat juhlapyhiä Venäjällä).
Ihmistulva on aina suurimmillaan viikonloppuisin ja koulujen lomien aikoihin, joten kannattaa välttää näitä päiviä.
Museon sisäänpääsymaksu on ilmainen joka kuukauden ensimmäisenä torstaina sekä joulukuun 7. päivänä. Näinä päivinä vierailijoita on paljon.
Useimmat tulevat museoon aamulla. Klo 16 jälkeen ihmisten määrä on selvästi pienempi. Joten jos haluat muutaman tunnin pituisen nopean visiitin, keskiviikko tai perjantai lounasajan jälkeen (klo 15 tai 16) on hyvä aika, sillä silloin ei luultavasti ole kovin paljoa jonoa, jos ollenkaan. Silloin on myös noin 5 tuntia aikaa kierrellä museossa ja nähdä tärkeimmät näyttelyt.
3. Museorakennukset
Museon pääkokoelma on niinsanotussa Pääkompleksissa, joka muodostuu viidestä yhdistetystä rakennuksesta: Talvipalatsista, Pienestä Eremitaašista, Uudesta Eremitaašista, Suuresta (Vanhasta) Eremitaašista ja Eremitaašin Teatterista. Pietarilaiset kutsuvat tätä suurta kompleksia Talvipalatsiksi, sillä se on sen päärakennus ja joka näyttäytyy kaikissa valokuvissa ja postikorteissa.
Kun käyt pääkompleksissa, liikut yhdestä rakennuksesta toiseen ilman edes, että huomaat sitä, sillä ne on yhdistetty toisiinsa myös sisältä.
Tämän suuren kompleksin sisäänkäynti sijaitsee Palatsinaukiolla numero 2 (Pietarin pääaukio) ja sinne pääsee suuren rautaportin kautta, joka avaa sisäänkäynnin suurelle pihalle. Siellä sijaitsee lippukojut sekä lippukoneet.
Pääkompleksin lisäksi, jonka vierailu vie koko päivän, museolla on myös muita näyttelyrakennuksia, jotka ovat erillään pääkompleksista ja joiden vierailu kuuluu myös sisäänpääsyn hintaan. Niiden vierailu kannattaa, jos sinulla vain on aikaa:
- Restaurointi- ja varastokeskus (Palatsinaukio, 6-8). Talvipalatsia vastapäätä löytyy tämä vaikuttava rakennus, joka pitää sisällään osan vakituisista Eremitaašin näyttelyistä sekä joitakin väliaikaisia näyttelyjä.
- Menšikovin Palatsi (Universitetskaya Embankment, 15). Se sijaitsee Neva-joen toisella puolella. Se oli Pietarin ensimmäisen kuvernöörin, Alexander Menshikovin palatsi. Sieltä löytyy näyttely nimeltään ”Venäläinen kulttuuri 1700-luvun ensimmäisen kolmanneksen aikana”. Huoneet ja työt, joita täällä on esillä, luovat uudelleen Pietari Suuren sisustuksen.
- Posliinimuseo (Prospekt Obukhovskoi Oborony, 151). Avattiin vuonna 2003. Siellä on näytillä yli 30 000 esinettä, mukaanlukien posliinia, lasia, piirroksia, valokuvia ja harvinaisuuksia. Näyttely esittelee ensimmäisen kansallisen posliinitehtaan kehitysasteet. Tehtaan, joka perustettiin vuonna 1744, sekä venäläisen posliinin historian.
4. Lippujen ostaminen
Eremitaašin lippujen ostosysteemi toimii seuraavalla tavalla:
- Liput Museon Pääkompleksiin sekä kaikkiin muihin rakennuksiin (Restaurointi- ja Varastokeskus, Menšikovin Palatsi ja Posliinimuseo) maksaa 700 ruplaa. Oikeuttaa sisäänpääsyyn 1 päiväksi, vaikkakin pelkkä Pääkompleksin vierailu voi jo viedä kokonaisen päivän.
- Liput, joilla pääsee vain yhteen Eremitaašin rakennukseen (Menšikovin Palatsi tai Posliinimuseo) maksaa 300 ruplaa.
- Voit käydä myös Aarregalleriassa. Sinne pääsee kylläkin vain opastetun kierroksen kautta. Museo järjestää vierailuja Aarregalleriaan, joka sisältää niin sanotun Kultaisen Huoneen (erityinen kultaesineiden kokoelma ajalta 3000 eaa – 1900-luvun alkuun) ja Timanttihuone (Romanovin perheen ja venäjän oikeusdiplomaattien timanttien ja erityisten kivien kokoelma ). On kaksi erillistä opastettua kierrosta, jotka kestävät 90 minuuttia (venäjäksi tai englanniksi). Ne alkavat klo 13 (Kultainen Huone) ja 14:45 (Timanttihuone).
Ilmainen sisäänpääsy:
- Museon sisäänpääsy on kaikille ilmainen joka kuukauden ensimmäisenä torstaina (silloin on yleensä paljon ihmisiä) sekä joulukuun 7:ntenä päivänä.
- SIsäänpääsy on ilmainen lapsille ja opiskelijoille (riippumatta kansalaisuudesta tai iästä). Tämä tarkoittaa, että esittämällä yliopiston oppilaiden henkilöllisyystodistuksen lipunmyyntipisteellä, sisäänpääsy on ilmainen. Vaikkakin joudutkin jonottamaan saadaksesi lipun (monet ihmiset, joilla on ilmainen sisäänpääsy, suosivat lippukoneita välttääkseen jonottamisen).
Liput voi ostaa samana päivänä lipunmyyntipisteiltä tai automaateista (joiden tapauksessa museoon mennään Talvipalatsin etuovesta) tai etukäteen museon verkkosivuilla (jonka tapauksessa pääset sisään toisesta erityisestä portista):
- Lipunmyyntipisteissä on kesällä pitkät jonot, erityisesti venäläisistä kaupunkilaisista, joilla on jonkinlainen alennettu tai vapaa pääsy. Heidän täytyy osoittaa oikeutensa siihen paperilla lipunmyyntipisteissä. Näin täytyy myös ulkomaalaisten yliopisto-opiskelijoiden toimia. Heidän tulee esittää lippunsa saadakseen vapaan pääsyn. Tätä ei pysty hoitamaan automaatilla eikä verkossa.
- Automaateista pystyy myös ostamaan liput. Ne sijaitsevat Talvipalatsin edustalla. Jos sinulla ei ole oikeutta mihinkään alennukseen, paras vaihtoehto on silloin ostaa lippu automaatista. Ne toimivat venäjäksi ja englanniksi eikä niihin ole yleensä jonoa. Automaatit näkyvät, kun kulkee museon pääovesta. Menet vain pääpihalle.
- Eremitaašin verkkosivuilla on myös mahdollista ostaa liput verkon kautta. Saat lipun sähköpostiin ja sen voi tulostaa viivakoodeineen, jolla pääset suoraan sisään. Seuraavat seikat tulee kuitenkin ottaa huomioon:
- Sivuston englanninkielisessä versiossa hinta on kalliimpi, $17.95 (tai 22.95 kahdelle päivälle)
- Sivuston venäjänkielisessä versiossa sisäänpääsy on edullisempaa, 680 ruplaa (vain 20 ruplaa halvempi kuin lipunmyyntipisteissä tai automaateissa), mutta museon tietojen mukaan nämä liput on tarkoitettu vain Venäjän kansalaisille.
Jos ostat liput verkossa, pääset sisään toisesta portista, joka on kuvattu tässä kartassa:
Sinun täytyy vain näyttää tulostettu sisäänpääsylippusi turvatarkastuksessa päästäksesi rakennukseen. Kun olet sisällä, suuntaa kohti sisäänkäyntiä, jossa viivakoodi skannataan ja pääset museoon.
5. Säännöt ja neuvoja Eremitaašin vierailulle
- Ruoka. Museon alimmassa kerroksessa on kahvila. Sieltä ei kovin monimutkaisia annoksia löydy, vaan perussyötäviä (voileipiä, juomia ja jälkiruokia), joiden pariin voit pikaisesti pysähtyä ennen vierailun jatkamista. Museoon ei saa tuoda omia ruokia tai juomia. Kaikki laukut skannataan sisäänkäynnin yhteydessä.
- Vaatteet. Suuret laukut, reput, salkut, sateenvarjot sekä talvitakit tulee jättää narikkaan.
- Valokuvaus. Voit ottaa kuvia ja videoita puhelimellasi, mutta ilman salamaa. Väliaikaisissa näyttelyissä kuvaaminen ja videoiminen on kiellettyä.
- Matkamuistomyymälä. Museolla on tyypillinen matkamuistomyymälä, josta voi ostaa jääkaappimagneetteja, postikortteja, posliiniesineitä, kuuluisien maalauksien jäljennöksiä, taidekirjoja tai käsilaukkuja.
- Äänioppaat. Saatavilla venäjäksi, englanniksi, ranskaksi, saksaksi, espanjaksi, italiaksi, japaniksi ja koreaksi. Äänioppaita saa alimmasta kerroksesta (Päägalleriasta) sekä toisesta kerroksessa (pääporraskäytävältä).
- Pääsy fyysisesti rajoittuneille. Museokäynti pyörätuolin kanssa ei ole ongelma, sillä siellä on huomioitu fyysiset rajoitteet. Lisätietoa tästä linkistä.
- Mobiilisovellus. On saatavilla mobiilisovelluksia ja äänioppaita. Tosin suuri osa niiden sisällöstä on maksullisia.
- Vaatetus. On suositeltavaa pukeutua mukaviin vaatteisiin, kun käyt museossa, sillä siellä on paljon käveltävää.
- Elokuvat. Suosittelen katsomaan venäläisen elokuvan The Russian Ark, vuodelta 2002, joka on kuvattu Eremitaašin sisätiloissa.
6. Mitä nähtävää on Pääkompleksissa
Pääkompleksin tilat ovat valtavat, joten suosittelen ilmaisen värillisen kartan ottamista pääsisäänkäynnin yhteydessä. Siitä löydät tietoa suosituimmista taideteoksista ja huoneista.
Museon verkkosivuilla on myös virtuaalikierros, jossa esitellään museon kartta, sekä kerrotaan kunkin kerroksen sisällöstä. Jokaisen huoneen pääsee näkemään virtuaalikierroksen kautta.
Käytettävissä on myös reittisuunnittelija, jolla voit suunnitella oman reittisi museon läpi, vaikka se onkin hieman monimutkainen käyttää.
Eremitaašissa on kolme kerrosta käveltäväksi: alin kerros, ensimmäinen ja toinen. Matkalla eksyy varmasti. Huoneissa on aina työntekijöitä, jotka neuvovat tien. He ovat aina hyvin palvelualttiita, vaikka todennäköisesti puhuvatkin vain venäjää.
Alin kerros
Alimmassa kerroksessa on primitiivisen taiteen näyttelyitä, muinaisen Neuvostoliiton alueelta tehtyjä löytöjä, itämaista taidetta ja kulttuuria sekä egyptiläisiä ja klassisia antiikkiesineitä.
On myös Aarregalleria (Kultainen Huone ja Timanttihuone), joihin pääsee vain opastetun kierroksen yhteydessä (jonka voi varata Eremitaašin virallisilla verkkosivuilla).
Ensimmäinen kerros
Suurin osa opastetuista kierroksista alkavat Talvipalatsin sisäänkäyntiaulasta, jonka läpi pääsee ensimmäiseen kerrokseen, palatsin pääportaita pitkin (lumoava 1700-luvun marmori-, graniitti- ja kultaluomus).
Yksi ensimmäisistä huoneista ensimmäiseen kerrokseen saapumisen jälkeen on Malakiittihuone, jossa on esillä kuninkaallisen perheen henkilökohtaisia esineitä. Ensimmäisen kerroksen Paviljonkisali on tunnettu ihmeellisestä Riikinkukkokellostaan.
Myös Ritarihuone on tässä kerroksessa ja siellä on nähtävillä useita haarniskoja. Ensimmäisen kerroksen monet huoneet ovat edelleen juuri samanlaisia kuin ne olivat niihin aikoihin, kun kuninkaallinen perhe asui Talvipalatsissa.
Vaikuttavien huoneiden lisäksi on suuri määrä venäläistä ja eurooppalaista taidetta. Italialaisen 1700-luvun taiteen joukossa on Madonna Benois ja Madonna Litta (Leonardo Da Vinci) (Huone 214), Michelangelon patsas, Kumartuva Poika ja Kyykistyvä Lapsi (Huone 230), kaksi Raphaelin työtä, kahdeksan Tizianoa sekä Tintoretton, Lippin, Caravaggion ja Canaletton töitä.
Eremitaašissa on myös suurenmoinen kokoelma espanjalaista taidetta. Mukana on El Grecon, Velázquezin, Murillon ja Goyan töitä. Mukana on myös vaikuttava kokoelma flaamilaista ja hollantilaista taidetta. Mukana Van Dyckin töitä, mukaanlukien Englannissa tehdyt muotokuvat Charles I:n omana hovimaalarina, yli 40 Rubenin maalausta (Huone 247) ja yhtä vaikuttava määrä Rembrandtin maalauksia (Huone 254). Nähtävillä on myös suurenmoinen kokoelma maalauksia ranskalaisilta ja brittiläisiltä maalareilta.
Toinen kerros
Tästä kerroksesta löytyy museon aasialainen ja Keski-Idän taidekokoelma sekä mitalien ja kolikoiden huoneet.
7. Opastettu kierros englanniksi tai suomeksi ilman jonotusta
Ja viimein, mikäli haluat opastetulle kierrokselle Eremitaašiin englannin- tai suomenkielellä ilman jonotusta, sisältäen liput, hyvä vaihtoehto on sopia retkestä GetYourGuide -palelun kautta. Se tarjoaa suurimman valikoiman Eremitaaši-kierroksista. Vierailuja hoitavat venäläiset yritykset ja niitä on tarjolla useilla eri kielillä, mm. englanti, espanja, saksa, italia, portugali, kiina, suomi jne. Hinta muodostuu kierroksen keston, tarjottavien palveluiden mukaan jne.
Jos haluat varata opastetun kierroksen, seuraa seuraavia vaiheita:
1. Mene GetYourGuide -verkkosivulle ja kirjoita hakukenttään ”Hermitage St. Petersburg”:
2. Valitse opastetut kierrokset englanniksi tai suomeksi ja valitse yksi:
3. Valitse päivä, aloitusaika ja vierailijoiden määrä. Hinnat halpenevat, kun vierailijoiden määrä kasvaa:
4. Kirjoita henkilökohtaiset tiedot ja suorita maksu Paypalilla tai luottokortilla:
Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua Pietarin Eremitaaši-museon vierailun suunnittelussa. Voit jättää kommenttisi alle.